2. Dünya Savaşı’nda yok olmuştu… Fotoğraflara bakarak yeni tür keşfettiler

Alman Bilim İnsanları Eski Bir Dinozor Türü Keşfetti

Alman bilim insanları, devasa bir dinozor türünün fosillerini ilk kez 1914 yılında Mısır’ın Batı Çölü’ndeki Bahariye Vahası’nda bulmuştu. Ancak, fosiller II. Dünya Savaşı sırasında Bavyera Paleontoloji ve Jeoloji Koleksiyonu’nun (BSPG) binasının bombalanması sonucu yok oldu.

Son zamanlarda, Tübingen Üniversitesi’ndeki Huene Arşivi’nde bulunan eski fotoğraflar sayesinde fosiller tekrar incelendi.

Fotoğraflar, 1940’larda sergilenen fosillerin o dönem büyük theropod dinozor grubu Carcharodontosaurus’a ait olduğu düşünülse de, detaylı incelemeler bunun farklı bir türe işaret ettiğini ortaya koydu.

YENİ TÜRÜN ÖZELLİKLERİ

Tameryraptor markgrafi adlı yeni tür, belirgin bir boynuz, büyümüş ön beyin bölgesi ve diğer Carcharodontosaurus fosillerinde bulunmayan özelliklere sahip olduğu ortaya çıktı.

Çalışmanın baş yazarı Maximilian Kellermann, “İlk başta fotoğraflar bizi şaşırttı ama daha yakından baktıkça daha fazla fark bulduk” dedi.

Bilim insanları, genellikle fosilleri doğrudan incelemeden yeni bir tür tanımlamazlar. Ancak, bu durum, araştırmacılar tarafından “olağanüstü bir vaka” olarak değerlendirilen bir istisna teşkil ediyor.

Dinozorun adı, eski Mısır’da “vaat edilmiş toprak” anlamına gelen “Ta-Mery” ve Latincede “hırsız” anlamına gelen “raptor” kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir. Tür ismi “markgrafi” ise, fosilleri 1914’te çıkaran Alman fosil toplayıcısı Richard Markgraf’a ithafen verilmiştir.

Bu keşif, Kuzey Afrika’daki dinozor yaşamının daha önce düşündüğümüzden çok daha zengin olduğunu göstermektedir. Araştırmacılar, özellikle Deltadromeus ve ünlü Spinosaurus gibi türlerin de daha detaylı incelenmesi gerektiğini vurgulamaktadır.

Çalışma, Stromer’in eski metinlerinin ve arşivlerin yeniden değerlendirilmesinin önemine dikkat çekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir