İklim değişikliği Türkiye’yi kahve üreticisi yapabilir

İklim Değişikliğinin Kahve Üretimine Etkisi ve Gelecek İçin Riskler

Gelecek yıllarda kahve üretimini bekleyen riskler ve kahve atıklarının neden olduğu kirlilik konularına dair hazırlanan haber dosyasının üçüncü ve son bölümünde detaylar yer alıyor.

Kahve tüketimi hakkında bilgi veren Gökmen, dünyada en popüler içeceklerin su, çay ve kahve olduğunu ve günde 2 milyar fincan kahve tüketildiğini belirtiyor.

100’den fazla kahve bitkisi türü olduğunu dile getiren Gökmen, Arabica ve Robusta’nın kahve üretiminde yaygın olarak tercih edilen türler olduğunu vurguluyor:

“Kahve üretiminin en iyi olduğu sıcaklık aralığının Arabica için 18-24, Robusta için 22-28 derece olduğunu biliyoruz. Her iki tür de düzenli yağışı tercih ediyor.”

Kahve üretiminin yaklaşık yüzde 70’inin 5 ülkede gerçekleştiğini belirten Gökmen, en fazla üretimin Brezilya, Vietnam, Kolombiya, Endonezya ve Etiyopya’da gerçekleştiğini söylüyor.

“Düzensiz Hava Olayları Üretimi Etkiliyor”

İklim değişikliğinin Latin Amerika, Afrika ve Asya gibi kahve yetiştiriciliğinin yaygın olduğu bölgeleri olumsuz etkileyebileceğini ifade eden Gökmen, olası senaryolara dikkat çekiyor.

Gökmen, düzensiz hava olaylarının kahve üretimini nasıl etkilediğini şu şekilde anlatıyor:

“Kuraklık, sel gibi hava olayları verimli toprakların erozyona uğramasına neden olabilir. Küresel ısınmanın etkisiyle kahve çeşitlerinin yetişme alanları ve kalitesi risk altında.”

Yükselen sıcaklık ve düzensiz hava olaylarının zararlı haşeratı artırabileceğini belirten Gökmen, bu duruma karşı önlem alınması gerektiğini vurguluyor.

Gökmen, küresel ısınmanın tarım arazilerini etkileyerek kahve yetiştirme alanlarını daraltabileceğini ifade ediyor.

“Kahve Yetiştirilen Alanlar Yüzde 50 Azalabilir”

Her yıl ortalama 9 milyon ton kahve üretildiğini paylaşan Gökmen, küresel ısınmanın etkisiyle kahve üretiminin risk altında olduğunu belirtiyor.

Gökmen’e göre, 2050’ye kadar kahve yetiştirilen bölgelerin yaklaşık yüzde 50 azalması bekleniyor ve bazı ülkeler yeni yetiştirme alanları olarak öne çıkabilir.

Kahve üretiminin Türkiye’de de gelişebileceğini söyleyen Gökmen, sözlerini şu şekilde sürdürüyor:

“Türkiye’nin iklim koşulları, kahve yetiştiriciliği için uygun olabilir. Özellikle Doğu Karadeniz ve Çukurova gibi bölgeler potansiyel kahve yetiştirme alanları olabilir.”

Gökmen, kahve üretiminin çoğunlukla küçük ölçekli işletmelerde gerçekleştiğini ve bu üreticilerin desteklenmesi gerektiğini belirtiyor.

KAYNAK: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir