
Örneğin, kullanıcıların %40’ı zımnî modun konumlarını gizlediğini düşünüyor. Başka bir %37’lik kesim ise bu modun, yaptıkları şeyleri işverenlerinden gizlediğine inanıyor. %22,6’sı da bunun kendilerini hükümetten korumanın bir yolu olduğunu düşünüyorlar.
İnternet kullanıcılarını kim izliyor?
Tüm tarayıcı aktiflikleri anonim değildir. Google, Facebook ve reklam şirketleri, en yeterli teklifi vermek ve eserlerini satmak için internet kullanıcılarının her tıklamasını izliyorlar.
Tarayıcı aktifliği ise internet servis sağlayıcıları tarafından izleniyor ve temas tarafından üretilen verileri tahlil ediyorlar. İnternet kullanıcılarını izleyen bir öbür taraf da (herhangi bir suça karşı) devletler.
Gizli mod gerçekte ne işe yarıyor?
Gizli mod çoklukla basit bir çözüm. Tarayıcılar bunun kimlikleri gizlediğini, bilgi toplayıcıları engellediğini ve genel olarak ‘sörfü’ daha güvenli hale getirdiğini argüman ediyor. Lakin gerçekte, bu mod daha azını yapabilmekte.
Google Chrome‘da bilinmeyen mod, tarayıcının tarama geçmişini yahut web sitelerine girilen bilgileri kaydetmediği manasına geliyor. Firefox ve Mozilla‘nın da misal halde çalıştığını söyleyebiliriz. Dolayısı ile internet tarayıcılarında “gizli moda” geçmenin sizi adeta bir “görünmez adama” dönüştürmediğini bilmeniz gerekiyor.