Kış Aylarında Bağışıklık Güçlendirilmeli

Güven Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezi’nden Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum: Bağışıklık Sistemi Kış Aylarında Önemli

Güven Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, kış aylarında sıkça karşılaşılan üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinin önemine dikkat çekiyor.

Kum’un verdiği bilgilere göre, grip, soğuk algınlığı ve tonsilit gibi hastalıkların kış aylarında arttığına değiniyor. Özellikle çocuklarda sıkça görülen “akut tonsilit” yüksek ateş, yutkunma zorluğu, boğaz ağrısı ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum’a göre, bademciklerin mikropları yakalayarak vücudun mikroplarla mücadelesine yardımcı olduğunu belirtiyor. Ancak bazı durumlarda bademcikler mikropları tutamayabilir ve iltihaplanabilir. Kum, özellikle çocuklarda sıkça görülen akut tonsilitin bulaşma yollarına da değiniyor.

Enfeksiyonun kolayca bulaşabileceğine vurgu yapan Kum, tanı ve tedavi sürecinin aksatılmaması gerektiğini belirtiyor. Yüksek ateş, yutkunmada zorluk, halsizlik, boğaz ağrısı gibi belirtilerin tanıda önemli olduğunu ifade ediyor.

Evde iyileşme sürecinde alınması gereken önlemlere de dikkat çeken Kum, sağlıklı beslenme, yeterli sıvı alımı ve düzenli uyku düzeninin bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli olduğunu vurguluyor.

Farenjit hakkında da uyarılarda bulunan Kum, akut farenjitin belirtilerini sıralayarak kronik farenjitin uzun vadeli etkilerine de değiniyor.

Çocuklarda sık boğaz enfeksiyonuna bağlı bademcik enfeksiyonlarında dikkatli olunması gerektiğine vurgu yapan Kum, farenjit tedavisine ilişkin farklı yöntemler hakkında bilgi veriyor. Viral farenjitin kendi kendine geçebildiğini, bakteriyel farenjitin ise antibiyotik tedavisi gerektirdiğini belirtiyor.

Bağışıklığı güçlendirecek takviyelere de değinen Kum, farenjitten korunma önlemleri hakkında öneriler sunuyor. Sigara ve alkol tüketiminden kaçınılması, dengeli beslenme, düzenli uyku düzeni oluşturulması gibi adımların hastalıklardan korunmada önemli olduğunu belirtiyor.

Aşı olmanın önemine de değinen Kum, özellikle kronik hastalığı olan bireylerin doktor gözetiminde aşı olmalarını öneriyor. Ellerin sık sık yıkanması, maske kullanımı, mesafe korunması gibi hijyen kurallarının da hastalıklardan korunmada etkili olduğuna değiniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir